Infertilitatea si nevoia de exprimare

Woman comforting a distressed man at home

           

Scăderea stimei de sine

Pierderea controlului asupra propriei identități

Izolarea

Preocuparea obsesivă asupra dorinței de a avea copii

Rușinea

Stress-ul, anxietatea, depresia etc.

Felul în care partenerii unui cuplu aleg să gestioneze trăirile de mai sus, va influența dinamica dintre ei și demersul de a lupta cu infertilitatea.

În dorința de a avea copii, decizia este prima etapă, iar aceasta vine cu o serie de responsabilități. Mai apoi, o sarcină care se lasă așteptată, este o altă etapă, dificilă, din viața unui cuplu care ăși dorește copii.

Studiile arată că incapacitatea cuplului de a obține o sarcină, dupa 12 luni de încercări active, este ceea ce se numește infertilitate.

Cu un astfel de diagnostic, în cuplu se instalează o criză existențială. Fiecare dintre cei doi are nevoie de susținere, înțelegere și informare, pentru a-și menține echilibrul emoțional.

Suferinței emoționale i se alătură disfuncții pe toate palierele vieții celor doi parteneri – personal, profesional, social și spiritual.

Infertilitatea poate conduce la sentimente puternice de furie, disperare, tristețe, rușine, anxietate și chiar depresie.

Deși simt nevoia să vorbească despre ceea ce li se întâmplă, trăirile negative care îi domină pe cei doi membri ai cuplului, fac foarte grea comunicarea. Interacțiunea dintre ei are de suferit, la fel și procesul de a împărtăși. Cu atât mai complexă devine situația, cu cât cei din jur nu s-au confruntat cu o astfel de experiență.

Informarea și suportul psihologic sunt direcții importante, care conlucrează la a-i ajuta pe parteneri să lupte cu piedicile infertilității.

Participarea într-un cadru securizat, bazat pe respect și empatie, pe acceptare necondiționată și unde fiecare membru poate fi autentic, este o resursă de luat în seamă. Și aici vorbim despre Grupul de suport pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.

Grupul de suport este un cadru sigur, confidențial, format din 6 – 12 persoane, facilitat de către un terapeut. Este o bună modalitate de a interacționa cu persoane care trec prin aceeasi experianta ca tine. Grupul de suport isi propune sa faciliteze exprimarea deschisa a emoțiilor și gândurilor, pentru a oferi sprijin, într-o situație dificilă.

Participă cu deschidere și vei întâlni persoane cu aceleași suferințe, fără a fi judecat, evaluat, criticat, fără a primi sfaturi. Vei putea să percepi realitatea mai clar și să descoperi în tine resurse ce îți pot fi de ajutor. Forța grupului de suport este și forța ta. Vei avea bucuria de a simți înțelegere și empatie, suport emoțional și informațional, valoros. Grija terapeutului va face ca fiecare membru al grupului să se simtă în siguranță, protejat și ascultat.

Alătura-te cu încredere, grupului nostru de suport, joia, de la 18.30, timp de 120 minute, în format Zoom.

În curand, întâlnirile se vor desfășura și în format fizic.

           

Facilitator, Mirela Ștefănescu-Merei

Psiholog clinician poza terapeut

Psihoterapeut rogersian în formare

Te poți inscrie și la e-mail mirelastefanescu17@gmail.com(Nume/Prenume, C.N.P., Adresa, tel./e-mail)

WhatsApp 0745988925(Nume/Prenume, C.N.P., Adresa, tel./e-mail)

Cost – 120 RON/persoană/întâlnire

Plata se face prin transfer bancar, dupa primirea facturii.

Raiffeisen Bank, Agenția Bucureștii Noi – RO42 RZBR0000060027024710